St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Wandelboekjes van de SPV

De hier genoemde wandelboekjes zijn te koop in de Kloosterboekwinkel Wittem.

De boekjes met een ISBN zijn ook elders te koop.


Pelgrimspaden in Limburg
13 bezinningswandelingen met de SPV

ISBN: 9789491561863

Druk: 1

Jaargang: 2017

Prijs: € 10,90

Aantal blz: 126

 

Wie de natuur ingaat komt daar niet alleen dieren tegen of oude bomen en kleurrijke planten. Misschien kom je ook jezelf tegen of iemand waarmee je het contact al lang was verloren. Of een wildvreemde. Het doet zo goed om tijdens een wandeling herinneringen op te halen, ervaringen uit te wisselen en je te bezinnen op het verleden, de toekomst en de fase waarin je jezelf bevindt.

Aan een blokje om heb je dan niet genoeg. Dan moet je er echt op uit. En met wie gaat dat beter dan met de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden die al meer dan twintig jaar wandelingen maakt met bezinning als thema. Niet alleen religieus getint. Om weer een connectie te maken met jezelf.

Deze 13 wandelingen door de gehele provincie Limburg voeren je over fijne paden langs vele punten waar je dieren, planten en mensen kunt tegenkomen en van de stilte kunt genieten. Met een verrassing om elke hoek. Met een lengte van 12 tot 26 kilomet

Te koop in de Kloosterboekwinkel Wittem.


Bidden bij de buren
10 pelgrimsrondwandelingen vanuit Limburg

ISBN: 9789078407805  

Druk: 1 

Jaargang: 2011

Prijs: € 10,90

Aantal blz: 120


Pelgrimeren heeft oeroude wortels. Nog steeds zijn er overal pelgrimsoorden, soms met alleen een plaatselijke of regionale betekenis, soms met internationale allure.

De Limburgse Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden (SPV) wil mensen letterlijk en figuurlijk ‘op weg helpen’ o.a. door de uitgave van wandelgidsen als Pelgrimswandelingen in Limburg.

In Bidden bij de buren staan tien pelgrimswandelingen naar oorden over de Duitse en Belgische grens beschreven: De tochten zijn róndwandelingen met een lengte van 15 tot 27 Kranenburg (D), Kevelaer (D), Birgelen (D), Aken (D), Moresnet (B), Val Dieu (B), Visé (B), Bassenge (B), Heppeneert (B) en Aldeneik (B).

Met duidelijke beschrijvingen, overzichtelijke kaarten, verhelderende achtergrondinformatie en prachtige foto’s.

Te koop in de Kloosterboekwinkel Wittem.

 

Fout in Bidden bij de Buren

Hierin is een correctie nodig; op pagina 113 in de vijfde alinea. Hier staat ’We gaan hier naar rechts de Javanastraat in’ enz. Dit moet zijn: ‘We gaan hier naar links de Javanastraat in.’

 

Pelgrimswandelingen in Limburg
16 rondwandelingen van de SPV

Uitgeven b.g.v. het 12,5-jarig bestaan van de SPV.

ISBN: 978-90-78407-22-5

Druk: 3 

Jaargang: 2007

Prijs: € 9,90 (nog beperkt op voorraad)

Aantal blz: 128

 

Wandelen met een plus. Zo noemen de mensen van de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden het wandelen met een doel: vanuit een plaats waar een heilige wordt vereerd.

In Limburg zijn er een groot aantal plaatsen bedevaartsoord geworden. De meeste in de vorige eeuw, andere zijn van veel ouder datum. Maar ook recentelijk zijn er een paar plaatsen bijgekomen.

De meeste liggen in landelijke gebieden. Dat wil zeggen dat er prachtige wandelingen te maken zijn. Wandelingen met een plus dus.

In dit boekje zijn de 16 mooiste wandelingen rondom de Limburgse bedevaartsplaatsen beschreven door de ervaren lopers van de inmiddels 12½ jaar oude stichting. In de loop der jaren hebben zij deze wandelingen uitgezet en er prachtige foto's bij gemaakt.

De wandelroutes in deze gids lopen langs De Smakt in Venray, Tienray, Genooy in Venlo, Steyl, Kapel in 't Zand in Roermond, Thorn, Echt, Sittard, Munstergeleen, Houthem-Sint Gerlach, Meerssen, Wittem, Simpelveld, Holset, Noorbeek en Maastricht. De wandelingen zijn tussen de 8 en 17 kilometer lang.

In de inleiding worden de heiligenlevens kort beschreven. In de wandelingbeschrijving zijn vaak nog de nodige weetjes opgenomen. Voor de wandelaar die graag door fraaie natuur loopt en geïnteresseerd is in historische en religieuze achtergronden.

Te koop in de Kloosterboekwinkel Wittem.


Maastricht-Maria Laach
Een pelgrimstocht in acht etappes

UITVERKOCHT - IN HERDRUK

Eigen uitgave van de SPV

Jaargang: 2013
Prijs: € 5,95

Aantal blz: 64

Een rijk geïllustreerd wandelboekje van een achtdaagse wandeling van Maastricht, met de St.Servaasbasiliek als de oudste pelgrimskerk van Nederland, naar een van de meest imposante benedictijner abdijen: Maria Laach in de Vulkaneifel. De wandelroute van plm. 180 km doet verschillende andere religieuze oorden aan met een rijke en levende traditie, zoals Klooster Wittem, Abdij Mamelis, Abdij Kornelimünster, Abdij Mariawald en Kloster Steinfeld. Tijdens deze meerdaagse wandeling door het mooie Limburgse Heuvelland en Duitse Eifelgebergte, met veel religieus en cultureel erfgoed, valt veel te genieten. 

Dit wandelboekje bevat naast een gedetailleerde routebeschrijving - ook van een zuidvariant via het idyllische Eifelstadje Monschau - routekaartjes en veel achtergrondinformatie over wat er onderweg te genieten valt.
In het slothoofdstukje ‘Praktisch allerlei’ zijn suggesties opgenomen over etappe-indelingen, openbaar vervoer naar en van etappeplaatsen en mogelijkheden voor overnachting.


Wittemse Wandelingen
Negen rondwandelingen vanaf Klooster Wittem

Eigen uitgave van de SPV

Druk: 2

Jaargang: 2019

Prijs: € 5,95

Aantal blz: 64

 

De negen beschreven tochten, tussen 7 en 15 km lang, hebben allemaal Wittem als begin- en eindpunt. De gids bevat naast routebeschrijvingen, routekaartjes en veel foto's ook veel achtergrondinformatie.
Een aantal tochten hebben een pelgrimskarakter, niet alleen omdat ze bedevaartsoord Wittem als uitgangspunt hebben, maar ook omdat er onderweg veel religieus erfgoed te zien is.

Te koop in de Kloosterboekwinkel Wittem.


Wittem - Banneux -
Een vierdaagse pelgrimstocht

Eigen uitgave van de SPV

Jaargang: 2013

Prijs: € 5,95
Aantal blz: 36

 

Al vele jaren organiseert de Stichting Pelgrimswegen en Voetpaden een pelgrimswandeling van Margraten naar Banneux op de laatste zondag voor kerst.
Deze wandeling is nu in een boekje uitgegeven met de aanpassing dat hij vanaf Wittem beschreven wordt en met een terugroute. De etappes zijn tussen de 22 en 25 kilometer. De hele route (heen en terug) 95 kilometer.

Het boekje heeft een uitgebreide routebeschrijving, foto's, achtergrondinformatie, routekaartjes en tips voor overmachten.

Te koop in de Kloosterboekwinkel Wittem.

 

Fout in Wittem - Banneux

Op pagina 17 derde alinea staat: We wandelen het bos in en zien links een jeugdgevangenis. Hier gaan we naar rechts.

Dit laatste moet zijn: Hier steken we rechtdoor over.

 


Niet van SPV maar wel van harte door ons aanbevolen:

PeerkePad Wittem-Tilburg -
Pelgrimeren met en zonder rondwandelingen

ISBN: 978-93-93048-00-3

Jaargang: 2018

Prijs: € 12,50

Aantal blz: 128


Het PeerkePad loopt van Wittem naar Tilburg of van Tilburg naar Wittem met een totale lengte van 165 km. Verdeeld over 7 stukken van 14 tot 30 km per dag. In eerste instantie bedoeld om ter nagedachtenis aan de zalig verklaarde redemptorist Peerke Donders aan bezinning en zingeving te doen in de vorm van pelgrimage. Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen, die net als Pieterpad of Santiago over verspreide dagen kunnen worden verdeeld. Met elke dag een bepaald thema van de ‘werken van barmhartigheid. De Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden organiseert jaarlijks enkele voetreizen door deze unieke landschappen, weelderige bossen en prachtige vlakten in Limburg, België en Brabant.

Eraan toegevoegd voor de pure wandelaars zijn rondwandelmogelijkheden van 14 km tot 23 km waarbij routes van beide richtingen worden gecombineerd en de heilige huisjes niet worden overgeslagen.

Te koop in de Kloosterboekwinkel Wittem.


Bekijk onze leestips over pelgrimeren.