St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

Leestips

Lezen over pelgrimeren 

Pelgrimeren, zelf op pad gaan, is natuurlijk het leukste. Maar soms is lezen óver pelgrimeren ook boeiend... We noemen enkele van de meest recente uitgaven (verkrijgbaar o.a. in Kloosterboekwinkel Wittem). 

 

'Ad Rouwendal: Tegenwind'. Op een andere weg naar Santiago de Compostela'. Eigen uitg. 191 blz.; € 17,50

Die andere weg is niet de bekende Camino, maar de auteur vertrok uit Valencia en wandelde via Toledo en Avila naar Santiago de Compostela. Het boek bevat ook gedichten en reflecties bij de werken van de Spaanse mystici Johannes van het Kruis en Theresia van Avila.

 

'Herman Verweij: Een reis is nooit gelopen. Te voet naar Assisi'. Uitg. Aspekt. 124 blz.; € 17,95

Mijmerend tijdens het wandelen over routes als het Pieterpad, de GR 5, Via Francigena, de Godenweg en de Franciscaanse Wandelweg, bereikt de auteur Assisi. Geen dagboek, maar een kijk op wat lopen met je doet en wat je zoal tegen kunt komen. Voor ieder die ervan droomt ooit zo'n tocht te maken.

 

'Anselm Grün: Wijsheid van pelgrims'. Uitg. Forte, 137 blz.; € 17,95

Een lees- maar vooral een kijkboek dankzij de mooie meditatieve foto's rond de thema's: opbreken, op weg zijn, wegwijzers, herbergen, ommekeer, navolging en aankomst. Een uitnodiging om de geheimen van pelgrims te zoeken en de innerlijke verandering te ervaren.

 

'Karin Snoep en Nelleke Bos: Pelgrimeren. Onderweg naar Santiago de Compostela. Een inspiratie-boek'. Uit. Forte, 128 blz.; € 19,95

Interviews met bekende pelgrims als Leonie Jansen, Dick Berlijn, Hape Kerkeling en Herman Vuijsje: hun bijzondere en persoonlijke verhalen in een mooi vormgegeven boek.

 

Hertog Limburgpad: twintig wandelroutes door het oude Hertogdom Limburg. Een rondwandeling in tien etappes van Limbourg (bij Eupen) naar Rolduc, Kerkrade; plus tien wandelrondjes. Uitg. Mediagroep Limburg 168 blz.; € 16,95

 

Willibrordpad: wandelingen langs een kathedraal en zeven basilieken door het oude land van het Aartsbisdom Utrecht. In acht etappes en 20 dagtochten van Utrecht via Arnhem, Oldenzaal en Zwolle terug naar Utrecht. Uitg. Kath. Bijbelstichting; 242 blz.; € 18,50

 


Boekrecensie: Wandelen door verleden en heden

Pelgrimeren is 'in'. Elk jaar neemt het aantal mensen toe dat een paar maanden lang op pad gaat naar een pelgrimsoord ergens ver weg. Veel van die pelgrims schrijven een dagboek over hun belevenissen en hebben er behoefte aan om anderen daarin te laten delen. Zo verschijnen er steeds meer pelgrims-reisverslagen. Voor buitenstaanders zijn zulke dagboeken niet altijd interessant en niet elke pelgrim heeft schrijverstalent.  Maar soms kom je een verrassend boeiend boek tegen, omdat de pelgrim in staat is je als het ware mee te nemen in beschouwingen die tijdens de pelgrimage in hem opborrelen.
Zo'n boek is dat van Joop Smit, oud bijbeldocent in Utrecht, die na zijn  pensionering naar alle de klassieke pelgrimsbestemmingen is gepelgrimeerd. In 2004 en 2005 trok hij -in twee delen- vanuit Utrecht naar Jeruzalem en in 2006 vanuit Zwitserland naar Rome. In de zomer van 2008 liep hij naar Santiago de Compostela - niet via de klassieke maar inmiddels overvolle 'Camino' door Noord-Spanje, maar over de 'Via de la Plata' vanuit Sevilla.
Het boek boeit vooral, omdat het een inkijk geeft in wat er zoal in het hoofd omgaat van iemand die al wandelend terugkijkt op een actief leven als bijbel-uitlegger, als religieus en als ‘man van de kerk'. Juist omdat het boek geen massieve verhandeling is over thema's van kerk en geloof, maar omdat zijn beschouwingen ingebed zijn in een reisverslag, maakt het boek tot een onderhoudend, prettig leesbaar verhaal.
Op weg naar Jeruzalem, in bijbelse voetsporen door Griekenland en Turkije, brengt deze bijbelwetenschapper met name Sint Paulus tot leven die ook door deze streken is getrokken. Tijdens zijn andere pelgrimages mijmert hij -als pater augustijn- over het religieuze en kerkelijke leven vroeger en nu en geeft hij op die manier veel stof tot nadenken.
Lang niet iedereen kan of wil op deze wijze pelgrimeren. Ook voor iemand die  gewoon thuis blijft, maar wel in zijn zoekend bestaan 'pelgrim'  probeert te zijn, is het een boeiend boek.

Henk Erinkveld

'Joop Smit: Jeruzalem, Rome, Santiago. Op weg met een pelgrim'. 174 blz. Uitg. Meinema 2009  € 16,90