St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

WANDELPROGRAMMA 2022

Zoals u van de SPV gewend bent, presenteren we hieronder onze pelgrimstochten voor 2022.


Het jaarprogramma 2022 bevat liefst 11 tochten, waarvan 3 wandelingen nieuw zijn. Twee tochten hopen we voor de 25e keer te wandelen. Of het allemaal door kan gaan moeten we - van tocht tot tocht - afwachten. Het jaarprogramma van 2022 kunt u hier downloaden en printen
Hou de berichten op onze website en via de e-mail in de gaten. 

 

Meldt u hier aan voor het ontvangen van onze nieuwsbrief vooraf aan elke SPV-wandeling.

Aanstaande SPV-wandelingen

Zondag 25 september 2022 • Harlindis- en Relindisfeesten • Thorn - Aldeneik (B) • 20 km (rondwandeling)

Om de 25 (!) jaar zijn er in Aldeneik/Maaseik (B) Harlindis- en Relindisfeesten. 

Op de laatste zondag van de feestweek ter ere van Harlindis en Relindis, begint de dag met een pontificale Eucharistieviering bij de relieken in de Sint-Annakerk van Aldeneik om 09.30u. Hierbij zal onze Bisschop Patrick Hoogmartens de hoofdcelebrant zijn.

Muzikale omlijsting door gelegenheidskoor 'Stemmen uit Aldeneik'.

Zending om 14 u. en start van de Ommegang

De relieken van de zussen Harlindis en Relindis worden nadat ze een week in de gemeenschap van Aldeneik verbleven en vereerd werden, vanuit de Sint-Annakerk opnieuw uit handen gegeven en toevertrouwd aan de gemeenschap van de Sint-Catharinakerk van Maaseik.

Op zondag 25 september 2022 vertrekken wij na de opening vanuit het parochiezaaltje tegenover de Abdijkerk in Thorn. We wandlen langs de Maas naar Aldeneik.

In Aldeneik bestaat de mogelijkheid om voor af aan de ommegang in de tuin van de Sint-Annakerk kennis te maken met de vrijwilligers en kunstemakers van alle kleurrijke objecten van de ommegang. De Ommegang vertrekt om 14:00 uur naar Maaseik.

Wij vertrekken om 15.00 uur vanaf de Sint Annakerk terug naar Thorn via de Belgische plaatsjes Ophoven, Geistingen en Kessenich naar Thorn. Aankomsttijd 17.00 uur.

Opgave vooraf is niet nodig; op tijd aanweig zijn 10.00 uur in het Parochiezaaltje tegenover de Abdijkerk in Thorn is voldoende.

Deelname is gratis, maar een vrije gave stellen we zeer op prijs.

Vanuit Roermond en Weert is Thorn bereikbaar met Arriva lijn 73 (Uursdienst) Bushalte Centrum Thorn, waarna het nog circa 6 minuten lopen is.

Komt U met de auto? Parkeer dan op de parkeerplaatsen rond het centrum, bijvoorbeeld aan de Meers (400 meter van de Abdijkerk)

 

Zondag 9 oktober 2022 • Mgr. Schraventocht • 13,5 km rondwandeling

Op de dag dat het precies 85 jaar geleden is dat in China de uit Lottum (Noord-Limburg) afkomstige bisschop mgr. Frans Schravenvermoord werd, organiseert de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een wandeling vanuit zijn geboorteplaats naar Broekhuizenvorst, waar een gedachteniskapel aan hem en zijn eveneens vermoorde metgezellen gewijd is.

 

De wandeling van 13,5 km begint om 10.30 uur vanuit de parochiekerk aan de Markt van Lottum. Dat is aansluitend op de eucharistieviering van 09.30 uur waarin ook de vermoorde bisschop wordt herdacht. De SPV volgt een door de mgr. Schravenstichting uitgezette wandeling door de natuurgebieden Schuitwater en de Kolck naar Broekhuizenvorst, waar een bezinningsmoment is in de gedachteniskapel. De terugweg gaat bij Broekhuizen de Maas over naar het vestingstadje Arcen voor een pauze en steekt dan opnieuw de Maas over na Lottum, dat tegen 15.00 uur wordt bereikt.

Om mee te doen is opgave vooraf niet nodig. Op tijd aanwezig zijn in Lottum (om 09.30 uur voor de viering, of om 10.30 uur) is voldoende. De deelname is gratis, maar een vrije gave wordt op prijs gesteld.

 

Lottum is bereikbaar via de A73 (afslag Horst) en met Arrivabus 88 (Venlo-Venray, uursdienst)

 

Vrijdag 11 november 2022 • H.Martinustocht langs de Maas • rondwandeling 16 km

Martinus is populair. Vanuit Tours (Frankrijk) waar hij bisschop was, is de devotie langs de Maas verspreid.

We wandelen van Geulle naar Itteren langs de Maas in Zuid-Limburg.

De wandeling start om 10:00 uur vanaf de Martinuskerk in Itteren. 

De kerk is te bereiken met Arrivalijn 9 vanaf het station Maastricht. Deze gaat via Bunde naar Itteren.

 

 

Zondag 18 december 2022 • Adventstocht Margraten - Banneux • 42, 35 of 25 km (lijnwandeling)

We hopen dat het dit jaar eindelijk weer kan: onze ‘koninginnnentocht’ naar Maria-oord Banneux in de Ardennen. Voor de 25e keer wandelen we dan in de Adventperiode vanuit Margraten, Noorbeek of Val Dieu (42, 36 of 25 km) met om 17.30 uur een slotviering aldaar. Kijk tijdig op onze website voor meer informatie, o.a. over het busvervoer.

 


Aanstaande pelgrimswandelingen van derden

 'Meer informatie krijgt u bij de genoemde contactpersoon of via het contactadres.

 

Zaterdag 8 oktober 2022 • O.L.V. Sterre der Zee (Winthagen - Maastricht) • 26 km (lijnwandeling)

De jaarlijkse pelgrimstocht van Winthagen (Voerendaal) naar de basiliek O.L.V. Sterre der Zee als start van het jaarfeest van Bisdom Roermond. Er kan ook gestart worden in de etappeplaatsen Schin op Geul of Houthem/St.-Gerlach.

Info: bert@vandenhofcenk.nl  of www.sterre-der-zee.nl

 

 

Zondag 16 oktober 2022 • H.Gerardus Majella (Welten → Wittem) • 13 km (lijnwandeling)

Ook de wandeling vanuit Welten (Heerlen) naar Wittem op de ochtend van het jaarlijkse Gerardusfeest is een traditie geworden.

Deze Gerarduswandeling starten we in St.-Martinuskerk in Heerlen-Welten om 8.00 uur met een pelgrimsgebed. Via landwegen en voetpaadjes gaat de 13 km lange wandeling door het heuvellandschap via Ubachsberg, Eyserheide en Cartils naar Klooster Wittem. Aankomst in Wittem tegen 11.30 uur, waar u kunt aansluiten bij de eucharistieviering van 12.15 uur. 

U kunt terug met de lijnbus (lijn 47 - bij Parkstad Stadion overstappen op lijn 1 of 44).

Deelname is gratis. 

Info: nan.paffen@kloosterwittem.nl.

 

Zaterdag 22 oktober 2022 • Kerk en Kunstroute; dag van bezinning, kunst en wandelen

Dag van bezinning, kunst en wandelen van Holset naar Wijlre (deels per auto). Vertrek: 8.30 u. bij kerk Wijlre. 

Info: Mattie Jeukens ofm, tel.: 043-363 43 48. 

 


Enkele meerdaagse pelgrimstochten

PeerkePad

Pelgrimeren van Wittem naar Tilburg

ofwel: van een heilige naar een zalige

De 160 km pelgrimsroute is in oktober 2009 tot stand gekomen en voert door het Limburgs Heuvelland, de Maasvallei en de verrassend mooie bos- en weidegebieden van de (Belgisch-)Limburgse en Brabantse Kempen.

De route kan zowel noord- als zuidwaarts bewandeld worden in zeven of acht dagetappes.

Dit PeerkePad is in eerste instantie bedoeld ter nagedachtenis aan de pater redemptorist Peerke Donders die zijn leven doorbracht onder verstoten melaatsen in Suriname. Door elke dag aandacht te geven aan een bepaald thema van de 'zeven werken van barmhartigheid' geeft men aan de tocht een pelgrimskarakter. Maar het zijn natuurlijk ook ronduit mooie wandelingen.

Het PeerkePad wandelen met een groep

Het Zuid-Limburgse Klooster Wittem organiseert regelmatig op open inschrijving een zevendaagse wandel-pelgrimstocht tussen het Gerardusbedevaartsoord Wittem en het Peerke Dondersheiligdom in Tilburg,

In 2023 is een noordwaartse tocht gepland van zondag 4 tot en met zaterdag 10 juni, die wordt begeleid door stafmedewerker René Haustermans van Klooster Wittem. Bij hem is meer informatie te verkrijgen: rene.haustermans@kloosterwittem.nl

 

Franciscaanse voettochten

De franciscaan Mattie Jeukens (Maastricht) leidt meerdaagse tochten in Frankrijk en Italië (Assisi).

Zie www.franciscaansevoettochten.nl

 

Santiago de Compostela

Op de site www.santiago.nl is alles te vinden over pelgrimsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.