St. Pelgrimswegen & Voetpaden

Wandelen met een plus ...

WANDELPROGRAMMA 2019

NB. Het jaarprogramma van de SPV en soortgelijke organisaties is ook digitaal als PDF-bestand beschikbaar.   

 

Meldt u hier aan voor het ontvangen van onze nieuwsbrief vooraf aan elke SPV-wandeling.


Aanstaande SPV-wandelingen

Vrijdag 1 november 2019 • Allerheiligentocht • rondom Thorn • 10 km (rondwandeling)

Met 15 kapellen heeft Thorn de hoogste kapellen-dichtheid van ons land. De oudste kapel is gebouwd in de 16e eeuw, hoewel daarvoor geen echt bewijs is gevonden. De meeste kapellen en kruisen dateren van de 17e tot de huidige eeuw.
Op 25 oktober viert de Stichting Kruisen en Kapellen Thorn haar 25 jarig jubileum. Deze stichting doet nog steeds fantastisch werk door goed onderhou, maar ook door herbouw, zoals – als laatste- die van Sint-Jozef: op zondag 18 maart 2012 werd die ingezegend.
Sommige kapellen zijn in beheer van een familie, andere zijn van de parochie of van de stichting. Voor elke kapel of veldkruis is een beheerder aangesteld, vrijwillig uiteraard.

Het vertrek van de rondwandeling is om 13.00 vanuit de abdijkerk St. Michael in Thorn. Bij elke kapel staan wij stil bij de historie en de vereerde heilige. Halverwege is er een pauze in ’t Kapelhuis nabij de kapel Onder de Linden. Om ca 16.30 uur zijn wij terug in de abdijkerk.

De abdijkerk in Thorn is bereikbaar met Arriva-buslijn 73 (Roermond-Weert; elk half uur). Vanaf bushalte ‘centrum’ is het nog 10 minuten gaans.
Voor wie met de auto komt: er zijn parkeerplaatsen rond het centrum, zoals aan de Meers en de Waterstraat; beiden 400 m van de abdijkerk.

Aan deelname zijn geen kosten verbonden. Het is niet nodig zich vooraf aan te melden. Om 13.00 uur aanwezig zijn in de Thornse abdijkerk is voldoende.

 

Zondag 22 december 2019 • Adventtocht • Margraten/Noorbeek/Val Dieu - Banneux • 42, 36 of 25 km (terug met de bus)

Deze 'klassieker' kan men individueel lopen vanaf Margraten tussen 7.00 en 7.30 u; vanaf Noorbeek tussen 7.45 en 8.15 u., en tussen 10.00 en 10.30 u. vanaf Val Dieu. Daar start om 10.30 u. een groepswandeling met ook een bezinning in het kerkje van Noblehaye. Om 17.30 u. is er een eucharistieviering in Banneux met muzikale begeleiding. Voor busvervoer terug (20.00 u.) dient men vooraf via internet een buskaartje te kopen!

 


Aanstaande pelgrimswandelingen van derden

 'Meer informatie krijgt u bij de genoemde contactpersoon of via het contactadres.

 

Zaterdag 9 november 2019 • Kerk en Kunstroute

Dag van bezinning, kunst en wandelen van Holset naar Wijlre (deels per auto). Vertrek: 8.30 u. bij kerk Wijlre. Prijs: € 10,-

Info: Mattie Jeukens ofm, tel. 043 363 43 48.

 


Enkele meerdaagse pelgrimstochten

Franciscaanse voettochten

De franciscaan Mattie Jeukens (Maastricht) leidt meerdaagse tochten in Frankrijk en Italië (Assisi). Zie www.franciscaansevoettochten.nl

 

Santiago de Compostela

Op de site www.santiago.nl is alles te vinden over pelgrimsroutes naar het Spaanse Santiago de Compostela.